Buszozzunk!

 2013.08.24. 23:09

Nem, ez nem egy összehasonlítás lesz. Nincs értelme a helyi viszonyokat sem Budapesttel, sem Párizzsal összehasonlítani, ez nem egy miliós város, csak megosztok néhány tapasztalatot.

Az árakról

Egy menetjegy 1 Euro. A havibérlet, ami az Envibus által üzemeltetett összes buszra érvényes 25 Euro. Ezek a buszok nem csak Antibes-on belül járnak, de el lehet velük jutni a legközelebbi településekre, köztük Sophia Antipolisba. (Ami igazából nem is önálló település, de ez egy másik téma.)

Van egy úgynevezett Carte Azur, amivel az egész Riviérán lehet buszozni. Pontosabban utazhatunk vele minden buszon, amit a cannes-i, antibes-i, nizzai, monacoi vagy a mentoni közlekedési vállalat üzemeltet, esetleg Alpes-Maritimes tanácsa. Tehát utazhatunk a francia-olasz határtól egészen Cannes-ig havi 45 Euroért, de ha éves bérletet veszünk jelentős kedvezményt kapunk, 365 Euro az éves bérlet ára.


Mit kapunk a pénzünkért

Én csak az antibes-i járatokat ismerem egy kicsit, meg a Nizza-Cannes járatot. Az Envibus oldalán megtalálható, hogy hány járat van, és merre járnak, ha valakit esetleg érdekel. A lényeg, hogy itt a sűrű követés szerintem 15-20 percet jelent, bár van pár járat, ami csúcsidőben 10 percenként is jár. Ellenben arra lehet számítani, hogy a busz akkor fog jönni, amikorra ki van írva. És ha ez nem lenne elég, interneten lekérdezhetjük, hogy hány perc múlva ér az általunk megadott megállóba a számunkra megfelelő irányba továbbhaladó busz. Eddig csak saját hibámból késtem le buszt egy esetet leszámítva, amikor is feltehetőleg előbb jött 1-2 perccel a busz - a megálló már üres volt mire odaértem.

Itt minden buszon az első ajtón szállunk fel, megvesszük a jegyet ha nincs bérletünk, és érvényesítjük - mondom érvényesítjük! - a bérletet csak a leolvasó elé tartva, a jegyet pestiesen bedugva a masinériába.

A buszok légkondicionáltak, ami azt jelenti, hogy működik is a légkondi. Alapvetően új(szerű), jó állapotú buszok járnak errefelé és tiszták. A legtöbbön vannak LCD kijelzők, amin követhetjük, hogy milyen megállók vannak soron. Megbízhatóan működnek.

Nagyon fontos! A megállóban integessünk ha jön a busz, ha nem így teszünk a sofőr azt fogja feltételezni, hogy másik buszra várunk, vagy csak bámészkodunk és továbbrobog. Ezt akkor is megteszi, ha csak simán tele van a busz és senki nem akar leszállni.

Apropó leszállás! Leszálláskor az emberek az ajtóban még elkiáltják magukat: "Merci! Au revoir!" - "Köszönöm! Viszlát!". Elsőre hihetetlen volt, aztán gyorsan hozzászoktam én is.

Két jó tanács:

Kapaszkodjunk, mert sok a körforgalom és a sofőrök haladni akarnak!

Ha nem szeretjük az éles hangokat, menjünk hátrébb a buszon. A franciák nem sűrűn indexelnek, ezek szerinte a buszsofőrök nem franciák :) És ha indexelnek, akkor jön mellé a hang is, de hátra nem ér el.

Nekem tetszik a rendszer. Kiszámítható, bár a mindennapok során, ha nem a belvárosba megyünk az autó gyorsabbnak tűnik. De a buszon ugye tudunk olvasni, amit a volán mögött igen veszélyes megtenni.. Ti mit gondoltok?

A bejegyzés trackback címe:

https://enpaca.blog.hu/api/trackback/id/tr195475807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása